საუზმე რომ დღის განმავლობაში ყველაზე მნიშვნელოვანი საკვებია ამაზე უკვე დიდი ხანია შევთანხმდით, მაგრამ სამწუხაროდ ყოველთვის არ ვიღებთ სასარგებლო საკვებს.
საფუარი - კუჭის გაზის გამომუშავებას იწვევს, რაც დისკომფორტს უქმნის კუჭს და არასასიამოვნო შეგრძნება გეუფლებათ. ამიტომ უზმოზე, საფუარით გამომცხვარი ნებისმიერი კერძი მავნებელია.
იოგურტი - მისი სარგებლიანობა შემდეგში მდგომარეობს - მასში არსებული სასარგებლო ბაქტერიები საჭმლის მონელებაში გეხმარებათ. ხოლო თუ ეს პატარა პარაზიტები ორგანიზმში
ყავა - უზმოზე, კუჭში მოხვედრილი კოფეინი მის გაღიზიანებას იწვევს. პასუხად კუჭის წვენს გამოიმუშავებს და თუ სხვა საკვებს არ მიიღებთ, მწყობრიდან გამოდის და გარკვეული დროის შემდეგ გასტრიტიც ჩამოგიყალიბდებათ. ყავა აღიზიანებს ნაღვლის ბუშტსაც.
შაქარი - და ნებისმიერი ტკბილი პროდუქტი, თუნდაც ბანანი. შაქარს მომენტალურად შეიწოვს ორგანიზმი და აღიზიანებს კუჭქვეშა ჯირკვალს. საპასუხოდ გამოიყოფა ინსულინი. სისხლში შაქრის შემცველობა საგრძნობლად იკლებს, რასაც საბოლოოდ აპათიამდე და დაუძლურებამდე მიჰყავხართ.
ციტრუსი - შეიცავს დიდი რაოდენობით მჟავას, რაც კუჭს აღიზიანებს. თუ კუჭის არავითარი პრობლემა არ გაწუყებთ, შეგიძლიათ მიირთვათ, მაგრამ თუ გასტრიტი გაწუხებთ, უმჯობესია ციტრუსი რაციონიდან ამოიღოთ.
მსხალი - წინაპრებს უთქვამთ "მსხალი დილით საწამლავია, საღამოს კი ვარდიო". საქმე იმაშია, რომ მსხლის უხეში ქსოვილები აზიანებს გადამამუშავებელი სისტემის ნაზ ორგანოებს.
ხურმა - შეიცავს რთულადმოსანელებელ ბოჭკოებს, რაც აფერხებს კუჭ-ნაწლავის მოქმედებას.
ნიორი - კოფეინის პრინციპით მოქმედებს, აღიზიანებს ნაღვლის ბუშტს.
ცივი სასმელები - კუმშავს კუჭის სისხლძარღვებს. ფერხდება ამ ორგანოს სისხლისმიმოქცევა და მონელების პროცესი იშლება. ამიტომ არ შეიძლება უზმოზე ცივი სასმელების მიღება, უმჯობესია ჭამის შემდგომ რამდენიმე საათში.
ანა ვერძაძე